Arkiv för ‘Biljetter’

Konsertbiljetter

 
Att gå på konsert är en härlig upplevelse. Har du ett favoritband så är det alltid roligt att få se dem spela live. Det är en skön stämning, ett mäktigt ljud och en spännande upplevelse att få se favoritartisten tillsammans med tusentals andra fans. Det finns olika typer av konserter, allt ifrån små klubbspelningar till gigantiska utomhuskonserter. Festivaler är en speciell typ av konserter, där man samlat en mängd olika artister och band som spelar under flera dagar. Det är mängder av besökare och en hel rad olika evenemang. De mest kända festivalerna är Hultsfredsfestivalen, Urkult, Arvikafestivalen, Dansbandsveckan, Sweden Rock Festival och Roskildefestivalen. Det finns festivaler som är inriktad på en viss genre, men också festivaler som blandar olika stilar och genres. Många åker på festivaler för den goda stämningens skull. De flesta besökarna bor i tält på en stor campingplats, man möter nya människor, kanske vänner för livet och många återkommer år efter år.

För att kunna gå på en konsert eller på en festival så måste man ha en konsertbiljett som berättigar till inträde. Konsertbiljetter är populära och därför blir de snabbt utsålda till de största evenemangen. När världsartister kommer till Sverige brukar det krävas att man hänger på låset vid biljettsläppet för att man ska få en av de åtråvärda platserna i arenan.
 
Att boka konsertbiljett är inte alls svårt. Numera gör man det enklast via nätet. Då slipper man stå och köa i timtal utanför biljettförmedlarens butik, eller sitta i telefonköer i evigheter. Genom att köpa konsertbiljett på internet kan du snabbt och enkelt göra din beställning och inom några dagar kan du hämta biljetten på Posten eller hos ett biljettombud. Om du väljer e-biljett blir det ännu smidigare, för då skriver du enkelt ut biljetten på din egen skrivare efter beställningen.
 
När du ska köpa konsertbiljetter bör du tänka på vart på arenan du vill sitta. Vill du ha sittplats eller ståplats? Du bör också tänka på att boka boende samtidigt som du bokar biljetten om det är en festival du ska på. När de större festivalerna anordnas är det nästan omöjligt att hitta boende ifall man inte har bokat i förväg.
 
Konsertbiljetter har blivit en handelsvara. Många köper och säljer andrahandsbiljetter. Det kan vara så att man köpt en konsertbiljett i god tid för att inte riskera att de tar slut. Men när den stora dagen infinner sig ligger man hemma med influensa eller så är man dubbelbokad med jobb eller annat. Det passar helt enkelt inte att gå på konsert den dagen och då kan man sälja biljetten på någon av de marknadsplatser där man kan köpa, sälja och byta konsertbiljetter.

 

 

Flygbiljetter

För dig som ska boka flygbiljetter så är nätet den självklara startplatsen att börja söka efter biljetter. Oavsett om du är ute efter billiga flygbiljetter, sista minuten biljetter eller studentpriser och oavsett om du söker flygbiljetter inom Sverige eller utanför Sverige så finns det mycket att välja bland. På nätet kan du få tillgång till marknadens billigaste flygbiljetter. Att köpa flygbiljetter online går också snabbt och enkelt – du sparar alltså både tid och pengar.

 
Tips för att hitta de mest prisvärda flygbiljetterna:
 
 • Det viktigaste tipset är att boka resan över nätet, det är oftast billigast.
 • När du bokar biljett över nätet så ska du försöka välja e-biljett om det finns som alternativ. Då slipper du portokostnaderna och dessutom är det ett tryggare och säkrare sätt att resa på.
 • Boka i tid – ju snabbare du bokar biljetterna, desto bättre pris får du
 • Laborera med resdatum. Om det är möjligt kan du försöka se till att resorna sker under vardagar, för det är nästan alltid dyrare att resa under helgen. Priserna kan även skilja sig åt även mellan olika vardagar under samma vecka på grund av att det är olika flygbolag som kör och vissa plan kan vara fullbokade.
 • För dig som ska resa utomlands bör du tänka på hur länge du kommer att vara borta. Att stanna längre än sju dagar utanför Europa brukar löna sig bättre än att stanna kortare tid än en vecka. Ofta kan det också löna sig att boka flyg och hotell samtidigt.
 • ·Vissa destinationer har hög- respektive lågsäsong och det är förstås dyrare att åka under högsäsong. Skollov och helger (jul, påsk, midsommar) är i allmänhet också dyrare. Att åka till fjällen på sportlovet eller påsklovet kan bli dyrt, men kan man åka veckan efter eller ett par veckor före istället så kan man genast få ner priserna.
 • Genom att anmäla dig till flygbolagens nyhetsbrev kan du få tillgång till erbjudanden och kampanjer som gör det billigare för dig att resa.

 

 

Tågbiljetter

Att åka tåg är ett trevligt, mysigt och miljövänligt sätt att resa såväl inom Sverige som utomlands. Att åka tåg på semestern gör att du slipper bilköer och tråkiga motorvägar. Som affärsresenär kan du snabbt åka mellan möten och konferenser. Du kan dessutom använda tågresan till jobb eftersom flera tåg har möjligheten till bredbandsuppkoppling.

Det finns flera tågbolag att välja bland när du ska boka biljetter. Vissa tågbolag har fasta priser på sina biljetter, andra tågbolag har biljettpriser som varierar bland annat beroende på när du bokar dina biljetter, vilken dag du ska åka och hur stor efterfrågan är på biljetterna. Om biljettpriserna är rörliga istället för fasta så finns möjligheten till att göra ett kap.
 
Här är några tips till dig som vill hitta billiga tågbiljetter:
 
 • Boka tågbiljetterna över internet, att köpa tågbiljetter på nätet är nästan alltid billigare än att köpa dem via telefon, butik eller direkt på tåget.
 • Var ute i god tid. När det gäller SJ så är deras priser som lägst just när biljetterna släpps, vilket är tre månader innan avfärd, därmed stiger priserna fram till avgångsdagen. Även för de bolag som har fasta priser lönar det sig att vara ute i god tid eftersom biljetterna annars riskerar att bli slutsålda.
 • Om du ska åka med SJ och är lite flexibel med avresedag kan du testa att buda på biljetter på auktionssajten Tradera. Där kan du nämligen fynda SJ:s osålda biljetter ända fram till sex timmar innan tåget avgår. Lägsta priset är alltid en krona och därefter är det den som bjuder högst som vinner. Du behöver inte sitta vid datorn och buda hela tiden utan du kan lägga ett maxbud och sedan sköter Tradera budgivningen åt dig, upp till ditt maxbud.
 • Kolla alltid upp vilka eventuella rabatter du har tillgång till. Som student kanske du får studentrabatter, som ungdom kan du åka på ungdomspriser och som pensionär kan du också få rabatt.
 • Tänk på att man ofta kan få tag på sista minuten biljetter, alltså sådana som är osålda strax innan avgång. Det kan löna sig att ringa till biljettförsäljningen och fråga, ibland kan det vara så att de hellre säljer biljetter till ett lågt pris än att ha tomma säten.
 • Jämför alltid priser mellan de olika konkurrerande tågbolagen. Ibland kan det också löna sig att kolla andra transportsätt. Kanske är det billigare att ta tåget merparten av sträckan, men åka en del av vägen med buss istället.
 • Priset beror ofta på när du åker. Har du möjlighet bör du försöka åka mitt på dagen, på en vardag när det inte är skollov eller i anslutning till någon högtid.
 

 

 

Olika sorters biljetter

En biljett är ett pappersark som berättigar innehavaren till att exempelvis resa eller besöka ett evenemang av något slag. Biljetter kan grovt delas in i två olika kategorier utifrån användning. Dels används biljetter som en form av färdbevis. Då berättigar biljetten till en eller flera resor med exempelvis buss, båt, flyg eller tåg. Dels används också biljetter för att berättiga till inträden på exempelvis teatrar, konserter, biografer, idrottstävlingar och liknande.

 
Att köpa biljetter
Biljetter kan köpas på en rad olika ställen. Ofta tillhandahåller arrangören eller resebolaget biljetter för såväl evenemang som resor. Till exempel kan oftast bussbiljetter köpas direkt på bussen när man kliver på och likaså kan man köpa en inträdesbiljett till den lokala fotbollsmatchen vid insläppet på arenan. Men det finns också en mängd olika biljettombud och försäljningsställen för biljetter. Hos dem kan man köpa biljetter ganska långt i förväg. Det finns många fördelar med att köpa biljetter i förväg. Man kan få billigare pris och man kan också garantera en plats på evenemang och resor som annars är mycket populära och riskerar att bli slutsålda innan det är dags. Man behöver inte heller stå och köa så det är smidigt att köpa biljetterna i god tid. De flesta biljettförsäljarna tillhandahåller biljetter både hos olika ombud runt om i de svenska städerna, genom telefonförsäljning och förstås på internet. För att köpa biljetter i förväg så tar du kontakt med arrangören eller en biljettförmedlare och berättar hur många biljetter du vill köpa. Ibland får du möjlighet att välja plats och du kan även göra olika tillval. Betalar gör du exempelvis med faktura i efterhand eller så kan du betala när du hämtar ut biljetterna. En del biljettförsäljare skickar hem biljetterna direkt till din brevlåda. Andra låter dig hämta ut biljetterna hos ATG-ombud eller biljettombud. Det kan exempelvis vara olika kiosker, mataffärer, bensinstationer eller liknande. Det brukar finnas flera stycken ombud i varje stad och du kan enkelt välja det ombud som ligger närmast dig. När det är dags att åka på din resa eller det evenemang som du har bokat biljetterna till så är det bara att ta med biljetten och visa upp den så blir du insläppt utan att behöva köa. Enkelt och smidigt.
 
Biljetter på nätet
Att köpa biljetter på nätet är något som blir allt mer populärt. Det är inte så konstigt, för det är ett av de smidigaste sätten att boka biljetter och köpa biljetter. När man köper biljetter online sparar man såväl tid som pengar. Det är också enklare att skaffa biljetter till evenemang i andra städer eller i andra länder, eller om man har någon slags specialbeställning, vilket kan vara att man vill ha plats i allergivagn på tåget eller en specifik plats på idrottsarenan. På nätet finns också marknadsplatser för biljetter, där man även kan byta och sälja de biljetter man köpt. Om man har köpt biljetter till ett evenemang och sedan inser att man inte kan gå dit så är det smart att kunna sälja biljetterna vidare till någon annan som kan gå, annars riskerar man att förlora alla sina pengar. Många biljettförmedlare erbjuder någon form av återköpsförsäkring, men en sådan kostar extra att teckna. Har man ingen sådan så finns det inga garantier att biljettförmedlaren köper tillbaka biljetterna och då är det bra att det finns marknadsplatser där du kan sälja dina biljetter i andra hand istället. Självklart kan du också köpa biljetter i andra hand. Om du har lite is i magen så kan du få tag på biljetter till bra priser i andra hand, trots att de sedan länge är utsålda hos andra biljettförmedlare. I andra hand kan du få tag på biljetter ända tills det är bara några timmar kvar tills evenemanget börjar. Att köpa biljetter i andra hand innebär att biljetten från början är bokad av en annan kund. Det kommer således att stå ett annat namn på biljetten än ditt eget. Men det gör ingenting. Den person som köpte biljetten ursprungligen kanske har blivit sjuk eller dubbelbokat sig så att han eller hon inte kan använda sin biljett och därför har sålt den vidare. Han eller hon har alltså sålt rätten att använda biljetten, vilket är helt lagligt. Att köpa biljetter på nätet är mycket enkelt. Man går bara in på en biljettförsäljares hemsida och letar upp den resa eller det evenemang man vill boka biljetter till och därefter är det bara att ange hur många biljetter man vill köpa, vart man vill sitta och andra eventuella tillval. Därefter fyller man i sina personuppgifter. Leverans och betalning kan skilja sig åt mellan olika biljettföretag. Exempelvis kan man betala via kreditkort, betalkort, internetbank eller faktura och du kan antingen hämta biljetten hos ett ombud, skriva ut den på din skrivare eller få hem den med rekommenderad post.
 
E-biljetter
E-biljetter är det senaste när det gäller att köpa biljetter. De senaste åren har försäljningen av biljetter på internet ökat lavinartat. Allt fler har insett att det ofta är både mycket billigare och mycket enklare att köpa biljetter på nätet. Tidigare har man dock fått åka ner på stan eller till närmaste samhälle och hämta ut biljetterna hos ett ATG-ombud eller biljettombud, eller så har man fått hem biljetterna i brevlådan med rekommenderad post. Det har förvisso fungerat bra, men dock kräver dessa alternativ både lite extra tid och pengar. Med en e-biljett så beställer du biljetterna på internet och därefter får du ett mail med din biljett i. Du skriver själv ut biljetten på din skrivare. Det är verkligen smidigt, eftersom du då har biljetten direkt du har beställt den och dessutom är det billigare, då du slipper alla avgifter för porto och rekommenderat brev.
 
Olika slags biljetter
Det finns olika slags biljetter att välja bland. När det gäller resebiljetter så finns exempelvis flygbiljetter, tågbiljetter och bussbiljetter. När det gäller biljetter till evenemang och arrangemang finns exempelvis biobiljetter, konsertbiljetter, fotbollsbiljetter, hockeybiljetter och många andra biljetter. Här kan du läsa om några vanliga biljetter och hur du kan få tag på prisvärda och billiga biljetter.